Χριστουγεννιάτικες Δραστηριότητες

Ακολουθώντας τα ενδεικτικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες Χριστουγεννιάτικες παιδικές δραστηριότητες και εργαστήρια του. Παρόλα αυτά, ο χώρος του Ιδρύματος διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε τα παιδιά τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στο Ίδρυμα να δημιουργήσουν ατομικά και να συμβάλουν στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμήθηκε στον χώρο του Ιδρύματος αλλά δεν στολίστηκε. Έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν τα δικά τους στολίδια και να τα τοποθετήσουν στο δέντρο όπως αυτοί ήθελαν. Επίσης, τα παιδιά του εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής έγραψαν μικρές ιστοριούλες τις οποίες τοποθέτησαν ως στολίδια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν η μόνη δραστηριότητα του Ιδρύματος. Στο πίνακα που υπάρχει στο ισόγειο κάθε εβδομάδα βρισκόταν μια ερώτηση που αφορούσε τα Χριστούγεννα, παροτρύνοντας τα παιδιά να γράψουν ευχές για τον καινούργιο χρόνο, σκέψεις για τον προηγούμενο. Οι απαντήσεις τους τοποθετούνταν στο δεντράκι των ευχών. Έτσι μετά από τέσσερις εβδομάδες το δεντράκι των ευχών γέμισε πολύχρωμα σημειώματα με ευχές και ζωγραφιές.  

Χριστουγεννιάτικο Δρώμενο «Ξανά Μαζί τα Χριστούγεννα»

Λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού καθώς επίσης και την σωματική και ψυχική κούραση τόσο των μικρών αλλά και των μεγάλων, η ομάδα των Μουσικοτεχνασμάτων- Music and Stories σε συνεργασία με τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, την υποστήριξη του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και του Μουσείου Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το οποίο παραχώρησε το χώρο του, δημιούργησαν ενός μουσικό εμψυχωτικό Χριστουγεννιάτικο προγράμματα, ειδικά διαμορφωμένο για νέους και παιδιά.

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ένα μουσικό δρώμενο στο οποίο το κοινό παρακολούθησε ένα σύντομο βίντεο δεκαπέντε λεπτών με την μουσική αφήγηση και προσαρμογή του παραμυθιού “My Hero is You”. Το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το βίντεο διαδικτυακά μέσα από διάφορες πλατφόρμες και να τραγουδήσει τραγούδια και μουσικές που προωθούν την αξία της συντροφιάς, της φιλίας και της αλληλεγγύης.

Η μουσική δράση απευθυνόταν σε νεαρές οικογένειες, νέους γονείς και παιδιά, όπως επίσης φοιτητές και εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για θέματα μουσικής εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα η δράση προωθήθηκε σε όλα τα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Λάρνακας και Επαρχίας και  παρακολούθησαν το διαδικτυακό μουσικό δρώμενο παιδιά του Νηπιαγωγείου Αγίου Λαζάρου Β’ στη Λάρνακα, του Τέταρτου Δημοτικού Αραδίππου, του τέταρτου Νηπιαγωγείο Αραδίππου καθώς επίσης και του Δημοτικού Δροσιά αφού το βίντεο τους παραχωρήθηκε δωρεάν μετά το ενδιαφέρον δασκάλων και διευθυντών. Κάποια από τα σχόλια των παιδιών και τον δασκάλων που το παρακολούθησαν στα σχολεία ήταν: «Μαγευτικό, φανταστικό, υπέροχο, τέλειο, εκπληκτικό, τα παιδιά μαγεύτηκαν από τα τραγούδια».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Χριστουγεννιάτικο Δρώμενο στον σύνδεσμο εδω.

Έκθεση του προγράμματος ‘Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης

Η έκθεση του προγράμματος ‘Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης’ πραγματοποιήθηκε έντεκα ολόκληρους μήνες μετά τις συναντήσεις των καθηγητών και των μαθητών στο Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας. Η έκθεση, μετά από αρκετές αναβολές, πραγματοποιήθηκε χωρίς φυσική παρουσία, κεκλεισμένων των θυρών αφού τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, απαγόρευαν την διεξαγωγή εικαστικών εκθέσεων. Παρόλα αυτά, τα σχολεία και οι καθηγητές παρέδωσαν τα έργα τους τα οποία εκτέθηκαν στο χώρο του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας, όπου οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες συλλέχθηκαν. Το υλικό αυτό προωθήθηκε στα σχολεία καθώς επίσης και διαδικτυακά ούτως ώστε να γίνει προβολή τόσο των έργων των σχολείων αλλά και της σημαντικότητας του Λευκαρίτικου Κεντήματος.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα βίντεο της έκθεσης στον σύνδεσμο εδω.

Νέος Κύκλος Εργαστηρίων Σεναριογραφίας

Ο νέος κύκλος εργαστηρίων σεναριογραφίας του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου και κράτησε μέχρι της 30 Δεκεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορίστηκα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τους συμμετέχοντες να συναντιόνταν κάθε Τετάρτη απόγευμα. Κατά την διάρκεια των εργαστηρίων, οι εμπλεκόμενοι έμαθαν τεχνικές συγγραφής σεναρίου και επέλεξαν τις δικές τους μορφές τις οποίες θα ήθελαν να συγγράψουν. Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, διπλώματα συμμετοχής δόθηκαν σε όλους.

Sistema Cyprus Πυρήνα Λάρνακας και Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου

Με μεγάλη χαρά τα παιδιά του Πυρήνα Λάρνακας του Sistema Cyprus, παρακολούθησαν συναυλίες της Συμφωνική Ορχήστρας Κύπρου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Τα παιδιά κατενθουσίαστηκαν αφού παρακολούθησαν συνολικά τρεις συναυλίες και είδαν από πρώτο χέρι επαγγελματίες μουσικούς να παρουσιάζουν ορχηστρικά κομμάτια. Αυτή η ξεχωριστή δράση συμβάλλει όχι μόνο στην μουσική καλλιέργεια των μαθητών αλλά τους εμπνέει να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να δημιουργούν και να ονειρεύονται τη στιγμή που θα είναι οι ίδιοι στη σκηνή παρουσιάζοντας τη δική τους συναυλία.

Μουσικό Δρώμενο ‘Ξάνα Μαζί’

Η ομάδα νέων μουσικών και φίλων του μουσικού εργαστηρίου του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας, Μουσικοτεχνάσματα, διοργάνωσε το μουσικό δρώμενο «Ξανά Μαζί». Η χορηγία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του προγράμματος ReCOVer20, καθώς επίσης και η υποστήριξη του Μουσείο Πιερίδη – Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, το οποίο παραχώρησε τον πανέμορφο του κήπο, χάρισαν ένα μαγευτικό απόγευμα σε παιδιά, νέους και στις οικογένειες τους.

Το μουσικό δρώμενο ήταν ένα εμψυχωτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για νέους και παιδιά, με αφορμή τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχική υγεία των ανθρώπων (άγχος και μοναξιά), η παρούσα κατάσταση λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, το κοινό παρακολούθησε την αφήγηση του παραμυθιού “My Hero is You”, που δημιουργήθηκε από τα παιδιά για τον οργανισμό της Unicef στο πλαίσιο δράσεων της Ομάδας Αναφοράς για την Ψυχική Υγεία και την Ψυχοκοινωνική Στήριξη.

Τα παιδιά εμπλάκηκαν σε μουσικές δραστηριότητες μαζί με τους μουσικούς αφού στην είσοδο τους δόθηκαν δωρεάν μουσικά όργανα. Με τις μελωδίες τους, συνόδευσαν την μουσική αφήγηση και έφυγαν χαρούμενη με μια βαλίτσα όμορφες σκέψεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε στιγμές από το μουσικό μας δρώμενο στον παρακάτω σύνδεσμο εδω.  

Ηνωμένα Έθνη Κύπρου – ‘Women in Peace’

To Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και νέους, Επαρχίας Λάρνακας, με μεγάλη χαρά φιλοξένησε τα Ηνωμένα Έθνη Κύπρου για την κινηματογράφηση του αφιερώματος τους Women ιn Peace, στο οποίο έλαβε μέρος η συνεργάτης του Ιδρύματος και συντονίστρια του Sistema Cyprus Πυρήνα Λάρνακας, Μαρία Κραμβή. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα μίλησε για την δουλειά της για την προώθηση της ειρήνης καθώς επίσης και για τη συνεργασία της με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας, το οποίο στηρίζει και φιλοξενεί τις καλλιτεχνικές της δράσεις. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στο σύνδεσμο εδώ

Εργαστήρι Δημιουργίας Κούκλας ‘Tilda’

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εργαστήρι Δημιουργίας Κούκλας Tilda, στο οποίο με μεγάλη χαρά, φιλοξενήθηκαν οι ‘Υφασμάτινες Δημιουργίες’. Το εργαστήρι απευθυνόταν σε νέους οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση ραπτικής αλλά θα ήθελα να φτιάξουν τις δικές τους κούκλες. Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε με την ενημέρωση των συμμετεχόντων για την ιστορία της κούκλας Tilda ενώ στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία του σώματος και της βάσης της, όπου οι συμμετέχοντες μέτρησαν, έραψαν και συναρμολόγησαν την κούκλα τους.

Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου ήταν γεμάτο κορδέλες, υφάσματα, δαντέλες και κοσμήματα. Πλέον η κούκλα του κάθε συμμετέχοντα ήταν έτοιμη και έτσι έφτασε η στιγμή για την ένδυση και διακόσμηση της. Οι συμμετέχοντες διάλεξαν το ύφασμα του φορέματος της κούκλας, τα κοσμήματα, το χρώμα των μαλλιών, το χτένισμα και κατάφεραν να δημιουργήσουν τις μοναδικές τους κούκλες. Στο τέλος, αφού υπήρχε διαθέσιμος χρόνος, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν μια πιο μικρή κουκλίτσα για να συντροφεύει την Tilda, φεύγοντας έτσι κατενθουσιασμένοι αγκαλιά με τις δημιουργίες τους.

Εργαστήρι ‘Κάλτσες-Φάτσες’

Το  Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας διοργάνωσε το μονοήμερο εργαστήρι ‘Κάλτσες- Φάτσες’ φιλοξενώντας το Θεατρικό Εργαστήρι ‘Θεατρόλα’. Το μονοήμερο αυτό δημιουργικό εργαστήρι  απευθυνόταν σε παιδιά από 5 μέχρι 10 χρονών και ο απώτερος σκοπός του ήταν τα παιδιά να δημιουργήσουν τον δικό τους χαρακτήρα χρησιμοποιώντας μια κάλτσα! Μέσα από τα υλικά που χρησιμοποίησαν και μια τεράστια δόση φαντασίας μπόρεσαν να διαμορφώσουν και να δημιουργήσουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του χαρακτήρα τους. Αφού η κατασκευή ολοκληρώθηκε, τα παιδιά πήραν τις θέσεις τους πίσω από το παραβάν και μέσα από μια θεατρική παράσταση, παρουσίασαν τους χαρακτήρες στους φίλους τους, δημιουργώντας μια ιστορία και διαμορφώνοντας την ομιλία και συμπεριφορά τους!

Stand Up Comedy – ‘Εμείς τζαι Εμείς’

Το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας, στάθηκε θερμός υποστηρικτής στην πρωτοβουλία του νεαρού ηθοποιού Χαράλαμπου Δαμιανού, να ανεβάσει την πρώτη του παράσταση ως σόλο κωμικός. Τα μαθήματα θεάτρου που παρακολουθούσε στη Νεανική Θεατρική Σκηνή του Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, του έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια να ακολουθήσει σπουδές στο Θέατρο και κατά την διάρκεια τους να ανεβάζει μικρές παραστάσεις. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία σε Λάρνακα και Λευκωσία.