Το Λευκαρίτικο Κέντημα 2022

Για τέταρτη χρονιά διοργανώθηκε, την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, η έκθεση «Λefkart» από το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Επαρχίας Λάρνακας και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας με τη στήριξη του Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.

Με την έκθεση αυτή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «Το Λευκαρίτικο Κέντημα-Πηγή Έμπνευσης» το οποίο επιχορηγήθηκε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από το Σχέδιο για τη Διατήρηση και Ενίσχυση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Το πρόγραμμα, όπως κάθε χρονιά, αποσκοπούσε στη μετάδοση του συνόλου των πληροφοριών του λευκαρίτικου κεντήματος ως πηγή έμπνευσης για τους νέους και απευθυνόταν στους καθηγητές της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Μέσα από σεμινάρια τα οποία επικεντρώθηκαν στην ιστορική εξέλιξη του λευκαρίτικου κεντήματος και στη δυνατότητα χρήσης των στοιχείων του στις εφαρμοσμένες τέχνες, καθηγητές και μαθητές μελέτησαν το ιστορικό πλαίσιο του Λευκαρίτικου Κεντήματος και τα μοτίβα του με σκοπό να δημιουργήσουν έργα τέχνης εμπνευσμένα από αυτό. 

Η έκθεση «λefkart» αποτελεί την ολοκλήρωση του προγράμματος. Συνολικά εννιά σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης λαμβάνουν μέρος στην έκθεση και παρουσιάζουν έργα των μαθητών τους, που βασίστηκαν στην ιδέα του Λευκαρίτικου κεντήματος έτσι όπως μεταφέρθηκε από τους εκπαιδευόμενους / εκπαιδευτές καθηγητές τους. Φέτος , για πρώτη φορά, η έκθεση πραγματοποιείται στο κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας του Δήμου Λάρνακας που στεγάζεται στο Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (Πρώην Λέσχη Λάρνακας – Oικία Ματέυ).

Η επιλογή αυτή βασίστηκε στη συνύπαρξη των έργων τέχνης των μαθητών με τα εργαστήρια Λαϊκών Τεχνών που στεγάζονται στον εν λόγω χώρο.

GALLERY

%d bloggers like this: